[http://strona.piaski-wlkp.pl/]
Gmina Piaski - Oficjalny serwis internetowy

Kompostowanie odpadów ulegających biodegradacji


Dodano dnia 2013-09-10 07:57:45

Kompostowanie jest jedną z najkorzystniejszych form przetwarzania odpadów organicznych. Istota kompostowania wywodzi się od naturalnej zasady zamkniętego obiegu materii w środowisku naturalnym.
Kompostowanie należy uznać za najbardziej pożądany sposób unieszkodliwiania odpadów biodegradowalnych - pozwala znacznie zmniejszyć ilość odpadów trafiających na składowisko. Skorzysta na tym środowisko naturalne, a my dodatkowo uzyskamy cenny nawóz, który można wykorzystywać w ogrodzie bez ograniczeń. Dlatego wszystkich, którzy mają taką możliwość, zachęcamy do stosowania tej metody unieszkodliwiania bioodpadów.
Prawidłowy kompost powinien wyglądać jak wilgotna czarna ziemia i pachnieć jak leśna ściółka. Charakteryzuje się znaczącą zawartością azotu, potasu i przyswajalnych form fosforu.
Kompostowanie przydomowe można prowadzić w różny sposób. Tradycyjnie materiały do kompostowania układa się w pryzmach, tworząc warstwy kompostu przegradzane ziemią, zapewniając dopływ powietrza i przewracając go, co jakiś czas. Pełnowartościowy kompost uzyskuje się tą metodą po około sześciu miesiącach.

Umiejscowienie kompostownika
Kompostownik powinien być umiejscowiony w miejscu zacienionym, bezpośrednio na gruncie (umożliwi to przenikanie do kompostu dżdżownic oraz innych mikroorganizmów glebowych). Dobrze, jeśli będzie się znajdować na lekkim wzniesieniu, by woda się nie zbierała i nie doszło do zawilgocenia. Ze względów estetycznych warto obsadzić go drzewami lub krzewami.

Co można wrzucać do kompostownika? W kompostowniku mogą się znaleźć:
– rozdrobnione gałęzie z przyciętych krzewów lub zeschłe gałęzie z drzew,
– opadłe z drzew i krzaków owoce, niewykorzystane warzywa,
– chwasty bez nasion, darń, liście , kora, trociny,
– skoszona trawa, kwiaty cięte,
– popiół z kominka lub z grilla,
– odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego (np. obierki z warzyw, owoców, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty.),
– niezadrukowana rozdrobniona tektura.

Czego nie należy kompostować:
– materiału nieorganicznego ( szkła, plastiku, gruzu, piasku, środków chemicznych),
– zakonserwowanych octem lub solą odpadków,
– skórek z owoców cytrusowych,
– resztek potraw zawierających dużą ilość tłuszczy,
– kości, mięsa,
– porażonych, chorych roślin czy ich części,
– chwastów z dojrzałymi nasionami, oraz roślin mogących rosnąć z kłącza np. perzu,
– zadrukowanej tektury czy papieru.

Dobre rady
Zbyt gruba warstwa świeżej trawy łatwo zbija się w nieprzepuszczalną warstwę, blokującą dopływ tlenu w głąb pryzmy kompostowej i powodującą gnicie. Dlatego, przed dodaniem do kompostownika należy ją podsuszyć lub układać cienkimi warstwami, przekładając grubszym materiałem, jak rozdrobnione pędy i gałęzie, słoma czy kora.
W okresie upałów wskazane jest nawet podlewanie kompostu wodą w celu utrzymania odpowiedniej wilgotności. Nie powinno się ubijać kompostu.
Należy unikać nadmiaru produktów pochodzenia zwierzęcego – dodane w dużej ilości, mogą gnić i przyciągać do naszego kompostownika psy, koty czy szczury. Nie znaczy to jednak, że musimy przebierać resztki z naszych stołów, niewielka ilość odpadków zwierzęcych na pewno nie zaszkodzi.

Pamiętajmy, że wybierając sposób i miejsce kompostowania należy wziąć pod uwagę ewentualne uciążliwości dla sąsiednich nieruchomości i tak zlokalizować kompostowanie, aby nie powodować tych uciążliwości i tym samym konfliktów sąsiedzkich.