[http://strona.piaski-wlkp.pl/]
Kompostowanie należy uznać za najbardziej pożądany sposób unieszkodliwiania odpadów biodegradowalnych - pozwala znacznie zmniejszyć ilość odpadów trafiających na składowisko.
Skorzysta na tym środowisko naturalne, a my dodatkowo uzyskamy cenny nawóz, który można wykorzystywać w ogrodzie bez ograniczeń. Dlatego wszystkich, którzy mają taką możliwość, zachęcamy do stosowania tej metody unieszkodliwiania bioodpadów.
Co to jest kompostowanie: Kompostowanie to proces rozkładu materii organicznej na proste związki w postaci kompostu. Innymi słowy jest to biologiczna przemiana odpadów z domu i ogrodu i pożyteczny nawóz. Na proces ten mają wpływ: rodzaj kompostowanego materiału oraz stopień jego rozdrobnienia, dostępność tlenu, wilgotność, temperatura oraz ilość mikroorganizmów biorących czynny udział w kompostowaniu. Kompostowanie może odbywać się na pryzmie kompostowej lub w kompostowniku, gdzie warunki dla rozkładu są duże lepsze.
Co można wrzucać do kompostownika: Do kompostownika nadaje się wiele różnych odpadków organicznych: chwasty bez nasion, podwiędnięta skoszona trawa, liście, rozdrobnione gałęzie oraz drobne gałązki, darń, igliwie, kora, trociny, opadłe owoce, kwiaty cięte i doniczkowe, zielone części roślin, podsuszony osad z oczka wodnego, niezadrukowana rozdrobniona tektura, odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego (np. obierki warzyw), popiół drzewny z kominka , ogniska ( musi być zimny !!!).
Czego nie powinno się kompostować: materiału nieorganicznego (szkło, plastik, metale, gruz, piasek, środki chemiczne), zakonserwowanych solą lub octem odpadków, resztek potraw zawierających dużą ilość tłuszczy, kości, mięs, zadrukowanego papieru, chwastów z dojrzałymi nasionami oraz m.in. perzu i innych mogących rosnąć z kłącza.
Co robić z kompostem ? Kompost to nawóz, który wykorzystywany jest w wielu miejscach w ogrodzie. Nadaje się jako dodatek do sadzenia roślin (także roślin doniczkowych), drzew i krzewów. Kompostem możemy też nawozić poprzez ściółkowanie wokół drzew i krzewów. Możliwe jest także zasilenie w substancje odżywcze trawnika tym nawozem poprzez rozrzucenie cienkiej warstwy wczesną wiosną i przegrabienie trawnika. Kompostem dojrzałym nie można przenawozić choć do sadzenia musi być mieszany z ziemią.
Jakie płyną korzyści z wytwarzania kompostu?
1. Kompostowanie pozwala przetworzyć około 20-30% wytwarzanych przez nas odpadów.
2. Kompostowanie dostarcza bardzo dobrego i taniego nawozu organicznego, który wzbogaca glebę w próchnicę dzięki czemu ziemia staje się pulchna, przewiewna i zatrzymuje wodę.
3. Kompost nadaje się do wszystkich roślin nie można nim „przenawozić” i zaszkodzić roślinom.
4. Ponowne wykorzystanie odpadów organicznych pozwala zapobiec rabunkowej eksploatacji naturalnych zasobów próchnicy i torfu.
Wskazówki i porady dotyczące kompostowania
1. Nie wrzucaj całej skoszonej trawy do kompostownika pozostawiając połowę obok kompostownika na dwa dni, aż zwiędnie. Wtedy umieść ją w kompostowniku, w ten sposób dostarczysz mikroorganizmom tlen, a wilgotność pryzmy będzie lepsza.
2. Staraj się dawać na kompostownik materiał różnorodny, warto mieszać materiał suchy z mokrym – przyspiesza to proces kompostowania.
3. Rozdrabniaj materiał, który umieszczasz – im drobniejszy, tym mikroorganizmy szybciej przerobią go na kompost.
4. Sprawdzaj okresowo wilgotność w kompostowniku (zarówno pod pokrywą jak i na spodzie) – ma ona istotny wpływ na tempo rozkładu.
5. Używaj preparatów przyspieszających rozkład. Są one bardzo przydatne szczególnie przy zakładaniu kompostownika.
Dzięki wyselekcjonowanym szczepom bakterii kompostownik będzie w pełni efektywnie pracował od pierwszego załadunku.
6. Kompostować w termo kompostowniku można także w okresie jesienno-zimowym, gdy temperatury nie spadają poniżej 5 st. C. Przy niższych temperaturach kompost może zamarznąć i zatrzymać, lecz gdy tylko temperatura zwiększa się proces kompostowania wznawia się.
Ciekawostki
1. Kompostowniki i pryzmy warto zakładać pod bzem czarnym, leszczyną, kaliną koralową, grabem, sprzyjają one reakcjom w kompostowanym materiale.
2. Aby zwiększyć zawartość azotu w kompoście, pryzmę można obsiać łubinem.
3. Fusy od kawy przywabiają do kompostu dżdżownice, które przetwarzają masę biologiczną.
Ekologia jest dziś w modzie, więc kompostuj w swym ogrodzie!!!